vrijdag 17 februari 2017

Concertverslag Dilana Smith

Concertverslag Dilana Smith

Naar schatting zo’n vierhonderd concertgangers van zéér jong tot ‘op leeftijd’ zijn op deze zonnige zondagmiddag 12 februari naar de popzaal gekomen voor het tweede optreden van Dilana Smith in deze zaal. Voordat de deuren open gaan blijkt in de foyer dat er veel ‘echte’ fans zijn gekomen, waarvan er verscheidene elkaar kennen van andere concerten van de zangeres en aan de accenten te horen komen die uit vrijwel heel ons land!Die vorige keer dat Dilana hier speelde was in 2015 en dat optreden leverde de geboren Zuid-Afrikaanse zangeres veel nieuwe fans op. Dat er vandaag zoveel jonge kinderen aanwezig zijn komt ongetwijfeld door Dilana’s behoorlijk succesvolle deelname aan het tv-programma The Voice Of Holland. De middag wordt geopend door een regionale coverband, Left Hand Thread, die opent met Travelin’ Band van Creedence Clearwater Revival.

Rond kwart voor vier gaan de gordijnen open en begint de vierkoppige band te spelen. Deze band bestaat uit drie Portugese jongedames plus een Nederlandse (Friese) man. Van links naar rechts op het podium staan daar Filipa Amaro (gitaar, achtergrondzang), Sonia Cabrita (drums), Bonne van der Wal (basgitaar, achtergrondzang) en Mariana Rosa (gitaar). Tijdens het intro komt Dilana het podium op stormen, onder luid gejuich en applaus van het publiek.


Heavy
Het concert begint met een stevig potje bluesrock, wat tijdens de komende 75 minuten de basis van de show is, met af en toe iets rustigers, maar ook nu en dan gewoon heavy rock. Vrijwel alle songs zijn afkomstig van een van Dilana’s albums, maar natuurlijk wordt ook de kortgeleden uitgebrachte single Roxanne gespeeld, die Dilana’s succesvolste cover (van The Police uiteraard) tijdens haar TVOH-deelname was. Ook een heavy coverversie van Sweet Dream Are Made Of This van Eurythmics valt op.Meertalig
Tussen de songs door vertelt Dilana de ene keer iets in het Engels en dan weer in het Nederlands. Begin deze eeuw en ook tegenwoordig is de mooie provincie Drenthe haar thuisbasis (eerst Emmen, nu Coevorden) en tussendoor heeft ze enkele jaren in de Verenigde Staten gewoond. De bandleden zijn heel goed op elkaar in gespeeld, ondanks dat drumster Sonia pas de dag eerder vanuit Portugal was ingevlogen. De wel heel erg dunne en lange gitariste Filipa speelt de meeste gitaarsolo’s, maar ze doet ook gitaarduels met Mariana. De ook lange bassist Bonne legt samen met Sonia een prima ritmebasis voor de beide gitaristen en Dilana. Sonia schijnt een grote naam in de Portugese jazzscene te zijn, in elk geval is het een prima drumster. Tijdens een paar songs speelt ook Dilana gitaar, op een akoestische namelijk, maar eerlijk gezegd is die amper te horen door het geweld van de twee elektrische gitaren.
Kids
Halverwege het optreden roept Dilana de aanwezige ‘kids’ op om op het podium te komen, wat ze graag willen (ook al is het de vraag of ze allemaal kunnen verstaan wat Dilana tegen ze zegt, want vooral in het Engels) en dus staat het podium korte tijd later vol kinderen. Het is de bedoeling dat ze gaan mee springen of dansen en dat gaat de meeste goed af. Al vanaf de eerste song is al duidelijk dat Dilana niet alleen een prima zangeres is, ook als entertainer is ze een topper, ze beweegt van links naar rechts over het podium en maakt veel contact met het publiek. Ongetwijfeld heeft ze er ook vandaag weer nieuwe fans bijgekregen.

Als toegift wordt Killing In The Name van Rage Against The Machine gespeeld, de allerhardste song van de dag. Hiermee wordt het publiek echt plat gespeeld! Iets na vijf uur is het dan echt afgelopen, een enthousiast publiek vertrekt hierna naar huis, na in veel gevallen een bezoekje aan de merchandise stand.
Ook zin in een optreden van Dilana? De komende tijd toert ze op uitgebreide schaal door ons land, zie www.dilanarocks.com voor de details.


Tekst: Harry Pater
Foto’s: Henk van Raaij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten